Hjernerystelser


Hvordan symptomer på hjernerystelse kommer til udtryk, er forskellig fra person til person. Det kommer nemlig bl.a. an på hvordan dit nervesystem og din hjerne havde det, da du slog hovedet. Jo mere loadet et nervesystem du havde og jo flere ubearbejdede følelser og traumer du bærer på, jo mere komplekst vil symptombilledet være.

Af samme grund er det afgørende, at du sammen med din behandler forholde dig nysgerrig til netop dine symptomer og det du har med dig.

Har du svære eftervirkninger fra at have slået hovedet, er det første vigtige skridt ofte at sikre, at der er ro på nervesystemet - så har kroppen de bedste betingelser for at kunne reparere sig selv.

Hvad det end er der er årsag dine svære symptomer, værende selve episoden hvor hjernerystelsen opstod eller en reaktivering af noget du bærer på, er det vigtigt at forholde sig til det der er og det der kommer frem.

Er du bærer af et nervesystem der er i kæmp/flygt eller er dit nervesystem måske gået i dvale, er det dér vi starter.

Dosering er nøglen, så vi sammen giver os tid til at være undersøgende på hvor meget du kan tåle og så du lære din hjernerystelse at kende, i et tempo der giver mening for dig.


Lidt om traumer

Traumer er ikke en oplevelse eller en offer tilstand, det er en forstyrrelse i dit nervesystem.

Både choktraumer, udviklingstraumer og traumer af anden karakter, manifesterer sig ikke kun i vores nervesystem, men også i vores bindevæv. Nervesystem og bindevæv er faktisk så tæt forbundet, at man kan se tydelige forandringer i bindevævet hos mennesker der bærer på traumer og nærmest øjeblikkelige forandringer ved chok traumer.

Kort omkring traumer kan man sige at hvorvidt en oplevelse eller erfaring sætte sig som et traume i krop og nervesystem, handler mindre om selve det du har oplevet og mere om hvordan du er blevet grebet i forlængelse af oplevelsen.

Når vi bliver overvældet af en oplevelse, har vi brug for andre menneskers hjælp for at få reetableret balance og ro i vores nervesystem. Får vi ikke den hjælp og er vi efterladt alene og overvældede, finder vores nervesystem en måde at hjælpe os med at håndtere de overvældende følelser på. Dette kan betyde at vores bindevæv og nervesystem kompenserer ved enten at stivne eller udvikle strategier for ikke at mærke det der var for meget.

Bindevæv i vores krop er forbundet fra top til tå og påvirkes derfor som en helhed, når vi fx slår hovedet. Dette kan reaktivere de oplevelser vi har måtte håndtere alene på et tidligere tidspunkt, hvilket kan være en af grundene til, at vi kan finde os overvældet af følelser og tanker, som vi troede vi “havde fået styr på” eller måske aldrig rigtig har haft kontakt til, i forbindelse med en hjernerystelse.

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte mig.